INGYENES SZÁLLÍTÁS 12.000 Ft felett

KERESÉS

Fel

Sós fonott kalács vegetáriánus pecsenyezsírral

Sós fonott kalács vegetáriánus pecsenyezsírral

Sós fonott kalács vegetáriánus pecsenyezsírral

Vegán és vegetáriánus változatban is elkészíthető pecsenyezsíros fonott kalács. Mutatós, önmagában is ízletes vendégváró az ünnepekre.
Az alapreceptért hála Tóthné Libor Mária, Limara Péksége című könyvének.

Hozzávalók

3 dl langyos növényi tej

1 tk. cukor

2 dkg friss élesztő

40 dkg finomliszt

10 dkg BL80 kenyérliszt

2 tk. só

1 tojás

1 ek. vegetáriánus pecsenyezsír

 

Kenéshez

6 dkg vegetáriánus pecsenyezsír

 

Tetejére

1 tojás

2-2 ek. len-, tök-, szezám-, napraforgómag, mák

 

Előkészítés: kb. 30 perc

Kelesztés: kb. 90 perc

Sütés: kb. 45 perc

 

1. Langyosítsunk meg 0,5 dl növényi tejet, abba szórjuk az 1 tk. cukrot, morzsoljuk bele az élesztőt, és adjunk hozzá egy evőkanál lisztet. Keverjük össze és tegyük félre 10 percre, amíg az élesztő felfut. Egy tálban keverjük össze a kétféle lisztet és a sót. A közepébe készítsünk mélyedést, abba üssük a tojást, majd a maradék langyos tejet és a felfuttatott élesztőt is adjuk hozzá az alaptésztánkhoz.

Tipp: Ha teljesen vegán verziót szeretnél készíteni a tojást helyettesítheted lenmaggal. 3 ek. vízben áztass 1 ek. finomra őrölt lenmagot. Ez kiváló kötőanyagot biztosít, amely gazdag mikro-tápanyagokban, élelmi rostokban és B1-vitaminban is.

2.   Kézzel vagy géppel dagasztani kezdünk. Amikor a tészta összeállt, hozzáadjuk a zsírt és alaposan beledolgozzuk. A szép sima, fényes felületű tésztát egy konyharuhával lefedjük és 45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

3. Belisztezzük a gyúródeszkát, és a megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk. Elfelezzük és gömbölyítjük. Letakarva, 10-15 percig pihenni hagyjuk.

4. Ezután mindkettőt 0,5 cm vastag, kb. 30 x 50 cm-es téglalappá nyújtjuk, majd megkenjük a zsírral úgy, hogy körben a széleket 1 cm szélesen kihagyjuk.

5. A téglalapokat feltekerjük. A két szálat összecsavarjuk, kör alakúra hajtjuk és a végüket összecsípjük.

6. A kalácsot óvatosan sütőpapírral borított sütőlemezre emeljük. Letakarjuk, és kb. 40 percig kelni hagyjuk.

7. Ezután lekenjük a felvert tojással (vagy vízzel, olajjal), majd a fonatokat vastagon megszórjuk a magvakkal. Közben előmelegítetjük a sütőt 170 fokra. A kalácsot a forró sütőbe toljuk és 40-45 percig sütjük. Végül rácsra tesszük hűlni.

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok!

Hozzászólások

Még nem érkezett hozzászólás!

Hozzászólás írása